viernes, 30 de marzo de 2012

L'ESPORT ESCOLLIT PER AVUI HA ESTAT L'HANDBOL


L’handbol és un esport ràpid amb molta alternança entre atac i defensa.La tàctica requereix un alt nivell de concentració mental i de coordinació entre tots els membres de l’equip. Això fa que l’handbol sigui un esport que, des del punt de vista físic, tonifica totes les parts del cos i que, a més a més, treballa intensament el vessant relacional i col•lectiu de la persona.

CONSELLS PER PREVENIR LESIONS

Començar l’activitat fent una mica de cardio, corrent unes quantes voltes

Fent un bon escalfament moviments, estiraments suaus, passes i llançaments a porteria. (Tot de manera progressiva Correcte: MAI llançar en fred!). Al final de l’escalfament sprints.

L’escalfament hauria de consistir en: 1. Carrera continua 2. Exercicis movilitat articular progressiva (tronc, malucs, genolls,..) coordinatius, propioceptius i estiraments tensió activa i balístics. 3. Passes per parelles 4. Situacions de joc: paral•les i diagonals amb finalització a porter. Equip que defensa i equip que ataca en mitja pista amb intensitat creixent. En total 30min.

Si voleu veure el video cliqueu aquí: http://www.tv3.cat/videos/4024290

domingo, 25 de marzo de 2012

“INTOCABLE” UNA GRAN PEL•LÍCULA…


Aquest cap de setmana he tingut oportunitat d’anar al cinema a veure “INTOCABLE”, una pel•lícula que m’atreviria a qualificar de genial, molt instructiva i a més resulta que esta basada en fets reals.


Permeteu-me que faci algunes reflexions que n’he extret després d’haver-ne quedat corprès de les aventures dels dos protagonistes: un tetraplègic i un immigrant acabat de sortir de la presó.

- És impressionant veure el canvi de vida que li pot arribar a suposar a un immigrant de classe baixa i sortit de la presó amb ganes de reinserció social, l’haver de cuidar un tetraplègic molt ric però frustrat donada la seva situació, produïda per un accident i la mort de la seva dona.

- Com un li encomana l’alegria, les ganes de viure i fer coses i com l’altre li dóna menjar, casa, educació, cultura...

- Hi ha escenes amb unes situacions boníssimes: a l’òpera que és la primera vegada que hi assisteix en sa vida l’immigrant, o la festa d’aniversari del tetraplègic que cada any era un rotllo i passa a ser una festassa....

Em quedo amb els valors que desprèn aquesta gran obra: AMISTAT, HUMANITAT, RESPECTE, EDUCACIÓ, ORDRE, TREBALL,... Com a fisioterapeuta que sóc i que tracto amb molts pacients i ben diversos em quedo sobretot amb l’ALEGRIA i OPTIMISME que crec que s’ha de transmetre perquè les coses funcionin millor.

Podria destacar-ne molts detalls però crec que és millor que l’aneu a veure, crec que ens donen una gran lliçó.

domingo, 18 de marzo de 2012

COM PUC AJUDAR A LA MEVA FILLA?


Avui he pogut assistir en qualitat de pare a una conferència que portava aquest títol, enmarcada dins la III Diada de l'Handbol Femení Català. La donava un col·lega meu fisioterapeuta, en Xavier Garcia Nadal, i ens ha descrit quina hauria de ser la nostra contribució com a pares per col·laborar en els hàbits saludables per als nostres fills, per ajudar-los a poder practicar l'esport de la millor manera possible.


La veritat és que aprofito aquestes quatre ratlles d'entrada per felicitar-lo, ja que ens ha fet una exposició que ens pot ser de molta utilitat descrivint diferents aspectes per poder ajudar als nostres fills agafar uns hàbits correctes en la pràctica esportiva (Higiènics, nutricionals, físics...). A més també donada la meva condició de fisioterapeuta estic molt content veient com cada cop és més valorada la funció del fisioterapeuta ens les federacions esportives i no tan sols en el tractament dels esportistes lesionats, sinó en la PREVENCIÓ de les possibles lesions dels mateixos.


Moltes Felicitats a la Federació Catalana d'Handbol per tenir iniciatives com aquesta i per comptar en la valua dels Fisioterapeutes en el seu organigrama.

viernes, 16 de marzo de 2012

QUE HEM DE TENIR EN COMPTE A L'HORA D'ESCOLLIR UN MATALAS?


Digueu-me agosarat però a l’hora d’escollir un matalàs el més important NO ÉS LA TECNOLOGIA UTILITZADA, encara que si que hem de dir que ha avançat i que és recomanable tota la família d’escumes tècniques incloent-hi la viscoelàstica que permet obtenir un impacte morfològic més fi , sinó el GRAU DE FERMESA o ADAPTABILITAT que té el producte i que vagi acord amb les necessitats de la persona.

Els errors que es cometen habitualment són   la gent que pensa que el millor és la VISCOELÀSTICA o el LÀTEX. Es guia pel MARQUETINK. No hi ha una fórmula magistral S’HA D’ESCOLLIR EN FUNCIÓ LA PERSONA.

L’elecció ha d’anar d’acord amb si la persona té unes DEFORMITATS ESTRUCTURADES o DEFORMITATS POSTURALS, (hàbits i problemàtiques de la persona), que fera que necessiti un matalàs més adaptable o mésferm.


De tota manera cal dir que els Matalassos NO SÓN MÀGICS!

Si voleu veure el video cliqueu aquí: http://www.tv3.cat/videos/4004410

lunes, 12 de marzo de 2012

AVUI AL TOT ÉS POSSIBLE HEM PARLAT DE COM PREVENIR EL MAL D’ESQUENA DE LA GENT QUE LI TOCA TREBALLAR ASSEGUT

Sovint hi ha la tendència a pensar que quan ens fa mal l’esquena és senyal que l’hem de reforçar, això no és sempre així. Hauríem de fer una diferenciació entre els músculs de l’estàtica i els de la dinàmica. Els de l’estàtica són els que es troben en contracció permanent, ens mantenen la postura, per tant tendeixen a estar sobrecarregats i més aviat els hem d’estirar. Per exemple poseu-vos les mans a la zona lumbar notareu dues cordes fortes són els músculs paravertebrals si els intenteu contraure i relaxar voluntàriament no podreu. En canvi els de la dinàmica, han de tenir un cert to però si que els podem contraure i relaxar voluntàriament, per exemple poseu-vos les mans a la zona abdominal i veureu que els podeu contraure i relaxar els abdominals, per tant aquests si no els treballeu tendiran a estar distesos en excés. Per tant s’han de tenir en compte si són músculs de l’estàtica o de la dinàmica i en general les nostres cadenes musculars i a més una premissa molt important: “sempre hem d’estirar abans el que està escurçat que tonificar el que estigui afeblit”.

Si voleu escoltar-ho cliqueu aquí: http://rac1.org/totespossible/blog/mal-desquena-a-la-feina/
(El Fisio a Casa 12/03/12)