viernes, 20 de julio de 2012

AVUI M'HAN CONVIDAT AL DARRER PROGRAMA "A BONA HORA" DE RÀDIO SABADELL


Ara fa una estona que acabo de passar pel Programa "A bona Hora" de Ràdio Sabadell, que avui feien programa especial obert a tothom amb l'actuació de la Colla dels Castellers de Sabadell, actuacions musicals...


Comptàvem amb un públic d'edats ben diverses des de nens i nenes del Casal d'estiu de la Creu Roja, passant per d'altres que si han volgut acostar.


Hem aprofitat per donar recomanacions posturals en general tant pels més menuts com per els més grans i recordar que en el llibre "Els Secrets del Fisioterapeuta" hi poden trobar exercicis i consells per a totes les edats.

Si voleu escoltar-ho: http://alacarta.radiosabadell.fm/RSPodcast-V1.0/faces/home.xhtml

martes, 17 de julio de 2012

A LA DARRERA SECCIÓ DE FISIO DEL TEP HEM PARLAT DE LES RECOMANACIONS A L'HORA D'ANAR DE VIATGE


Quan anem de viatge, el que més ens fastigueja és haver de traginar i carregar l’equipatge. 
A més, quan viatgem, sigui amb el transport que sigui, hem de prendre una sèrie de precaucions si no volem patir la síndrome de la classe turista.


Avui dia, les maletes grans solen tenir quatre rodes, la qual cosa, ergonòmicament parlant, va molt bé, ja que podem portar la maleta al costat i, quan arribem a la vorera, agafar-la per la nansa i aixecar-la. Amb això no volem pas dir que les de dues rodes no vagin bé, però com que les portem estirant, cada cop que trobem una vorera hem de vigilar de no patir una estrebada en aixecar-les. És millor empènyer que estirar. I hem de pensar de no sobrecarregarla perquè en algun moment l’haurem d’aixecar.

A l’avió i al tren, hauríem d’evitar de pujar de mala manera la maleta als portaequipatges de què disposen aquests mitjans de transport. No hem d’aixecar la maleta amb les cames estirades i arquejant la columna.

Pel que fa al cotxe no cal dir que: s’ha de procurar anar agafant les maletes i bosses flexionant els genolls i servint-se de les cames i del contrapès del cos.

Què és la síndrome de la Classe Turista?
La dificultat que té el nostre sistema venós de realitzar la seva funció de retorn correctament, per culpa d’una mala posició o d’immobilitat perllongada. És un error, però, pensar que només ens pot passar als avions. La síndrome de la classe turista es pot donar en qualsevol mitjà de transport. Consisteix en trombosis venoses profundes secundàries que es produeixen pel fet de romandre força estona asseguts sense moure’ns.

Mesures Preventives:

- Hem d’estar asseguts de tal manera que els peus ens toquin a terra i la zona lumbar estigui ben recolzada

En cas d’adormir-nos, cal que ho fem amb les cames estirades. Hem d’evitar d’encreuar-les, per afavorir el retorn venós

Si formem part d’un grup de risc (varices, cirurgia recent, antecedents de trombosi, etc.) podem  utilitzar mitges elàstiques o mitjons de compressió.  

- No portar roba ajustada



sábado, 14 de julio de 2012

FI A LA MEVA COL•LABORACIÓ AL PROGRAMA “ELS MATINS” DE TV3


Ahir em van comunicar que posem punt i final a la Secció de Fisioteràpia que feia a “Els Matins” de TV3.

Si faig una mica de balanç puc constatar que han estat 4 temporades, 94 programes i tractant temes ben variats: Activitats de la vida quotidiana, Professions, Articulacions, Afeccions, Esports i Aficions.


Vaig arribar a TV3 de la mà de Josep Cuní el 22 de gener 2009, el meu valedor i descobridor al qui li estic molt agraït, i la darrera temporada la confiança i continuïtat me la va donar Manel Sarrau. He tingut el privilegi de fer la secció amb 3 dones extraordinàries: Lidia Heredia, Ariadna Oltra i Helena Garcia Melero, de conèixer un equip humà increïble començant per les hostesses, la gent d’atretzo, maquillatge i perruqueria, dues redactores boníssimes la Fina i la Ruth, tota la resta de membres de la redacció i realització que durant aquests 3 anys he tingut de companys, altres col·laboradors que hem coincidit: el Permanyer, la Laura, el Gallego, el Climent, així com els meus amics de sofà: L’Empar, l’Eloi, en Martí i en Jordi.

I sobretot he pogut veure realitzat un dels meus somnis poder estar en un mitja televisiu de gran audiència per poder mostrar la vàlua dels Fisioterapeutes i que som capaços no solament de fer tractament sinó també de fer PREVENCIÓ, que és importantíssima.

MOLTES GRÀCIES A TOTS!!! Sobretot també als FIDELS SEGUIDORS!!!

Vull que sapigueu que me’n vaig amb tristesa ja que us trobaré molt a faltar, però alhora molt content d’haver pogut viure aquesta aventura del món televisiu que de veritat que ha estat meravellosa.



Com podeu comprovar queden moltes imatges pel record...

viernes, 6 de julio de 2012

AVUI DARRERA SECCIÓ DE FISIOTERÀPIA DE LA TEMPORADA A "ELS MATINS DE TV3"


El tema d'avui ha estat el submarinisme, que al  ser una activitat que comporta un cert risc, fa que es creïn vincles d’amistat, a més de veure el fons marí i viure la tranquil·litat d’anar a sota aigua.

Les lesions que hem de mirar d'evitar són:

- Sobrecàrregues a nivell de la columna (cervical, lumbar..)
- Rampes en cames per sobreesforç 
- Cops en sortides de l’aigua: en el vaixell amb la escaleta. L’equip pesa molt i si et rellisques és fàcil colpejar-te amb el casc del vaixell
- Des de la  platja fer-te mal al genoll en caure. Tant si t’enfonses a la sorra i perds el equilibri, com si l’onatge t’empeny o et xucla i te’l fa perdre.

El Consells per prevenir lesions són:

- La col•locació del material per garantir una bona higiene postural
-       Ajudar-se a l'hora de posar-se i treure's el material
-       Fer alguns estiraments abans i després de l'activitat
-       Hidratar-se correctament abans i després de realitzar l'activitat
-       Fer algun exercici compensatori per treball del tronc i l'equilibri






domingo, 1 de julio de 2012

AVUI HE ESTAT EL CONVIDAT DEL PEP MARI AL "TOT GIRA" DE CATALUNYA RÀDIO


Tinc el privilegi de sortir en el llibre del Pep Marí: "Aprender de los Campeones" i avui he estat el seu convidat a la darrera secció de la "Psicologia també juga" al programa "Tot gira" de Catalunya Ràdio amb el Marc Negre.

Hem parlat de la Fòrmula que tenim a mitges amb  el Pep:

Ganes de fer coses + Ordre + Humilitat = Progrés

I dels valors que vaig aprendre en el món de l'esport amb l'ajuda del meu psicòleg el Pep i que he extrapolat a la meva vida quotidiana:


- Perseverant i Optimista
  MAI interpretar l'error com un fracàs!!!! Forma part del procés d'aprenentatge
  Fallar + Esforçar-se per encertar + Surt sol = Procés d'aprenentatge

- Apassionat i Valent
  La del compromís: Pagar tot el preu que costen els meus objectius tot assumint el risc de no assolir-los
 2 Ous fregits + 1 Bacon = 1 Continental Breakfast

- Inquiet i Somiador
  Ganes de fer coses i visualitzar-les en positiu abans de que passin....
  SI NO MILLORES, EMPITJORES. NO EXISTEIX LA FASE DE MANTENIMENT

He acabat donant la fórmula que porta implícita el meu 2on Llibre ELS SECRETS DEL FISIOTERAPEUTA (Viena Edicions):

1era Part Saber una mica més sobre com funciona el nostre Cos + 2ona Part Saber com l'hem d'utilitzar en el nostre dia a dia + 3era Part Saber com utilitzar-lo alhora de fer activitat física o esport = Aconseguir de no maltractar el nostre físic inconscientment i procurar poder viure millor