lunes, 31 de diciembre de 2012

TOCA FER BALANÇ DEL 2012....


El 2012 ha estat novament com l’any anterior intens i molt productiu.

La CIÈNCIA l’he feta:

El mes de gener participant com a ponent a la VI Reunió del UNIGROUP a Palma de Mallorca, presentant la ponència: "Tratamiento pre y postquirúrgico de las prótesis unicompartimentales y femoropatelares",

El mes de febrer fent una conferencia sobre: “Actualitzacions del Tractament de Fisioteràpia de l’espatlla” a la Facultat de ciències de la Salut Blanquerna

El mes de Maig fent la Ponència: "Patologia de l'espatlla en la 3a i 4a edat" en la Jornada Col·legial: Abordatge pràctic de la fisioteràpia en Geriatria a l’Auditori del Campus de la Comunicació - Poblenou de la UPF i també el mateix mes de maig vaig fer la Conferència:"Abordatge del tractament de fisioteràpia d'espatlla: Evolució i actualitzacions" a la Universitat de Lleida,

El mes de setembre  fent la conferència a Girona sobre: FISIOTERÀPIA: FEM PREVENCIÓ I FEM SALUT! i també conferència al Hadfun Meeting  a Begues, presentant:  “Prevention of pain in cello musicians”,

El mes d’octubre fent la conferència sobre: Tractament de Fisioteràpia de les inestabilitats d'espatlla a la Societat Catalano Balear de Fisioteràpia, a més de seguir-hi formant part de la Junta de la societat i col·laborant en l’organització i gestió de les diferents activitats de la mateixa (http://www.scfisioterapia.cat)

La DOCÈNCIA l’he feta:

He seguit impartint classes a la UIC (http://www.uic.es) com a professor col·laborador, a la FUB (http://www.fub.edu) donant algunes hores de postgrau. Però la nova aventura d’aquest any ha estat començar a impartir docència a l’estranger a França (http://www.tminstitute.fr) On he realitzat 8 formacions específiques d’espatlla, un total de 112 hores de vol, en diferents indrets: Toulouse, Rennes, Perpignan i Paris.Una nova experiència molt enriquidora!


La DIVULGACIÓ:

He seguit col·laborant al programa “Els matins” de TV3 (http://www.tv3.cat/elsmatins/videos/fisioterapia), ha estat la meva segona temporada en el Programa “TOT ÉS POSSIBLE” de RAC1 amb l’Elisenda Camps fent la secció “El Fisio a Casa” (http://www.rac1.cat) i he participat al DIFT el dia de la Fisioteràpia.
Vaig treure el meu segon llibre: “Els Secrets del Fisioterapeuta” amb Viena editorial i novament gaudint fent un munt de presentacions i vivint una extraordinària diada de Sant Jordi.



I l’ASSITÈNCIA:

He seguit fent bullir l’olla tant a la consulta, com a l’Hospital de l’Esperit Sant on tinc la sort de liderar un Gran EQUIP de Fisioterapeutes, el FISIOTEAM.
Però ara ja cal posar la mirada al 2013, amb nous reptes, moltes ganes i molta il·lusió. Em seguiré aplicant la fórmula que tinc a mitges amb el meu psicòleg, el Pep Marí i que tans bons resultats ens porta:

GANES DE MILLORAR+HUMILITAT+ORDRE=ANAR PROGRESSANT

A més d’una frase que s’ha posat de moda darrerament: “Ànims i endavant: Pit i collons!”


sábado, 22 de diciembre de 2012

BALL DE TITELLES

Ramon Vinyes converteix la metàfora del vol en realitat i fa que la nit de Nadal aparegui un noi amb ales en un bordell d'una ciutat de muntanya. El bordell és, com ha estat moltes vegades en la història de la literatura una metàfora de la societat. Hi trobarem la madame, les meuques, els servents i totes les autoritats locals. Aquí tothom juga el seu paper. Amb l'arribada del jove de les Ales, l'equilibri social es trastoca. El jove de les Ales, innocent, vingut d'un món imaginari, aprendrà a poc a poc a conèixer el món. Tots el voldran utilitzar: dretes, esquerres, Esglèsia... per tal que certifiqui les seves veritats i el seu poder. I tots el voldran eliminar, per estalviar-se noses. A la casa descobreix l'amor: l'amor de la Remei, la mestressa, un amor alhora sincer i mentider que, per sobreviure, li acabarà tallant les ales.

Es tracta d'una comèdia entretinguda, on hi ha un gran repartiment d'actors del nostre teatre català, els quals durant una hora i cinquanta minuts ens fan passar una estona d'allò més divertida, tot deixant palesa una sàtira de la realitat de la Catalunya republicana molt comparable als temps en que vivim.

Al Final de l'obra he pogut Felicitar personalment a la gran actriu Mercè Pons, que està guapíssima i ho fa genial.



viernes, 14 de diciembre de 2012

BON NADAL...


Us desitjo un Bon Nadal i unes molt bones festes en companyia dels vostres i que aquest 2013 no us manquin objectius i reptes per assolir i que sobretot tingueu amb qui compartir-los.


Mireu que ben acompanyat que estic compartint els meus secrets, si no sabeu que regalar  pot ser un bon regal i crec que us pot ser d'utilitat!.....almenys aquest ha estat el meu propòsit.

lunes, 10 de diciembre de 2012

CONSELLS POSTURALS NADALENCS

Les festes nadalenques són motiu d’alegria per molts, un maldecap per altres i, segons com, un desgast físic per la majoria. En aquest últim aspecte hem de tenir en compte molts factors: el cansament de les compres d’aquests dies, l’acumulació de pesos, el  d’uns talons de Cap d’Any o els gestos quan juguem amb els nens o els portem a la Cavalcada dels Reis d’Orient… 

Avui hem donat una serie de recomanacions:

Hauríem de portar les bosses sense separar gaire els braços del cos, ja que, si no, carregarem més el coll i les espatlles.

- Si portem diverses bosses, cal repartir-ne bé el pes i procurar no segar-nos els dits de les mans. 

- Hem d’evitar carregar i descarregar les coses del carro del supermercat inclinant-nos i fent rotacions.

- Els talons ens fan augmentar les curvatures de la columna, això és molt bonic, però ens canvia el nostre equilibri habitual del cos, provocant compensacions i sobrecàrregues. S’aconsella en tot cas, utilitzar talons de no més de 3-4 cm d’alts i de base ampla



Si voleu escoltar-ho: http://rac1.org/totespossible/blog/fisioterapia-nadalenca/


viernes, 7 de diciembre de 2012

PARTICIPO A L'ENTRENAMENT DEL SANT QUIRZE D'HANDBOL


Aquest matí he estat convidat a participar de manera activa, a l'entrenament dels Equips Infantils i Cadets Femenins de l'Handbol Sant Quirze del Vallès.

Hem parlat de la finalitat de l'escalfament, que és doble:

- Primera, centrar-nos ja en l'activitat que anem a dur a terme
- Segona, preparar el cos per l'activitat.

En el cas de l'Handbol l'escalfament hauria de consistir en quatre parts:

1era. Carrera continua (desplaçaments laterals, skiping, creuant cames, enrere, saltant...etc)
2ona. Exercicis mobilitat articular progressiva (tronc, malucs, genolls,..) coordinatius, propioceptius i estiraments tensió activa (isquios, panxells, quàdriceps, abductors, cadena flexora i cadena extensora)  i balístics.
3era. Passes per parelles
4arta. Situacions de joc: paral·leles i diagonals amb finalització a porter. Equip que defensa i equip que ataca en mitja pista amb intensitat creixent. 

En total la duració estaria en uns 25 o 30 min.

Ha estat un matí molt agradable i aprofito aquestes quatre ratlles agrair-los la invitació a poder compartir una estona del seu entrenament amb un fisioterapeuta per tal de fer PREVENCIÓ.

8è CONGRÉS DE LA SOCIETAT CATALANO BALEAR DE FISIOTERÀPIA

El dissabte 24 de novembre es va celebrar el 8è Congrés de la Societat Catalano Balear de Fisioteràpia, que novament va ser un èxit de participació amb més de 200 assistents.

Enguany van ser novament 4 taules rodones i els temes foren: Síndromes Cervicogèniques, Actualització de l'Abordatge de l'ICTUS, Aixeca't Prevenció de les Caigudes i Activitat Física i Esport: les Lesions del Corredor.

L'speech inaugural ens el va fer l'ex marxador i Gran campió Valentí Massana que ens va dir:

"M'he guanyat la meva vida amb poca roba, movent els malucs i marxant per camins. Molèsties i dolors han format part del meu camí i el paper del fisioterapeuta va ser clau a la meva carrera"

El President de l'Acadèmia de les Ciències Mèdiques, el Sr. Àlvar Net, va dir-nos: "que estava orgullós de què la Societat de Fisioteràpia fos de les més actives de totes les que hi ha a l'Acadèmia" i la Sra. Montse Nuevo Presidenta  de la Societat de Fisioteràpia ens va recordar: "que es tracta d'un Congrés molt important per la Societat i per contribuir a fer evolucionar la Fisioteràpia i que tots els Fisioterapeutes formem un EQUIP que cal mantenir viu i que tenim molt a fer i a seguir lluitant"

(http://www.scfisioterapia.cat/)


SESSIÓ CIENTÍFICA D'ESPATLLA A LA SOCIETAT CATALANO BALEAR DE FISIOTERÀPIA


El passat 17 d'octubre vaig fer conjuntament amb el Dr. Joan Armengol  la Sessió científica mensual de la Societat Catalano Balear de Fisioteràpia (http://www.scfisioterapia.cat/), portava per títol: 

Inestabilitat glenohumeral. Conceptes funcionals, anatòmics i terapèutics

El Dr. Armengol va exposar el tractament mèdic i un servidor l'abordatge de fisioteràpia, aquí teniu el resum de la meva exposició:

1.- Quina diferencia hi ha entre inestabilitat i hiperlaxitud
Podem dir que la inestabilitat és el resultat d'una disfunció entre els múltiples estabilitzadors articulars. No estàrelacionat amb una única patologia. Fa referència més a l’estabilitat
d’origen NEUROMUSCULAR
La Hiperlaxitud posa en evidencia la insuficiència de les estructures responsables de
l’estabilitat passiva de l’articulación. (R1>85ºBilateral)

Ryu R.K.N.Arthroscopic Bankart Repair for Traumatic Anterior Shoulder Instability A.A.O.S.
73rd. Annual Meeting.Chicago. Marzo-2006
Billuart,F, Chanussot JC, Devun L.,Gagey O; “Les mécanismes de protection articulaire”. XXXVII
Journées de l’INK 2005, KS n.459 octubre 2005

2.- Quin és el principal estabilitzador de l'espatlla?

És el MANEGOT dels rotadors el principal responsable de l’estabilitat
R. Debski, M.Sakane, S. Woo, E. Wong, F. Fu, J. Warner. Contribution of the passive properties of the rotator cuff to glenohumeral stability during anterior-posterior loading. J Shoulder Elbow Surg 1999 ; 8,4 : 324-329
Lagniaux F,Troy P. Prise en charge éducative de l’épaule instable du sportif. kinésithérapie KS nº 514-Octobre 2010 29-32

3.- Quines sós les causes i els tipus d'inestabilitats que hi ha?
Causes: 
- POST TRAUMÀTICA (TUBS) Traumatic Unilateral Bankart Surgery

- MICROTRAUMÀTICA (AIOS) Adquired Inestability Overstress Surgery

- CONSTITUCIONAL (AMBRI) Atraumatic Multidirectional Bilateral Rehabilitation Inferior Capsular Shift
Tipus:

INESTABILITAT ANTERIOR
– Traumàtica
– Microtraumàtica
– Constitucional
• INESTABILITAT POSTERIOR
- Constitucional: Luxació posterior
voluntaria
- Traumática
• INESTABILITAT MULTIDIRECCIONAL
– Constitucional = hiperlaxitud

4.- Quin és el tipus més freqüent i el Tractament més habitual?

El tipus més freqüent és la INESTABILITAT ANTERIOR. Els esportistes d’alt nivell estan exposats a patir una inestabilitat adquirida caracteritzada per la laxitud de la càpsula anterior, i en conseqüència, utilitzen l’espatlla de manera extrema en los movimients de llançament (A.I.O.S)

Wilk KE, Meister K, Andrews JR. Current concepts in the rehabilitation of the overhead
throwing athlete. Am J Sports Med 2002; 30(1): 136-151.

Tractament Habitual de la INESTABILITAT: Insisteixen en la tonificació durant més de 40
anys molts autors (De Palma 1969, Symeonides 1972, Mac Kernan 1989). Els estudis més recents mostren que aquest múscul era sovint deficitari.

L’estudi de l’equip de Pittsburg mostra que la cocontracció del manegot creant el « raideur active » que estabilitza el cap de l’húmer

Contribution of the passive properties of the rotator cuff to glenohumeral stability during anterior-posterior loading. R. Debski, M.Sakane, S. Woo, E. Wong, F. Fu, J. Warner. J Shoulder Elbow Surg 1999 ; 8,4 : 324-329

5.- Com hauria de ser el Tractament Conservador?
4 FASES

1. Recuperació de la mobilitat articular i del trofisme muscular
2. Millorar la força, la “endurance” i el control neuromuscular
3. Recuperació integral de la força
4. Adaptació de l’espatlla a situacions difícils (rapidesa, amplituds …)
Thierry MARC “Rééducation des inestabilités d’épaule”. Kinésithérapie nº459 octubre 2005

6.- Quines són les particularitats dels diferents tractaments postquirúrgics?
- BANKART o SLAP ARTROSCOPIA
- REFORÇ EXTRACAPSULAR
- BUTÉE o BRISTOW LATARJET
- CAPSULAR SHIFT

En Fase Hospitalària: Se li explica al pacient el que pot fer amb el seu braç: com ha de rentar-se, vestir-se, la posició a l’hora de dormir i els exercicis que pot anar fent.
Anar progressivament del passiu, actiu- assistit, actiu i resistit

Els anclatges, el cirurgià no ha reinsertat el tendó, l’ha plicat a sobre l’os i serà el temps el que el fera cicatritzar, i això és llarg (veritable reinserció)
S'han de respectar perquè sinó crearan problemes: 

-- A curt termini (3 primers mesos): càrregues molt precoces
– A mig termini (3 als 6 mesos): mala dosificació de l’augment de les resistències
– A llarg termini (després dels 6 mesos): mala cinemàtica
Realitzem 1800 Cicles per dia a la vida quotidiana i s’han de respectar els períodes de
cicatrització

CONCLUSIONS
Fer un treball de prevenció segons l'activitat de l'esportista, tractament conservador depenent de la gravetat de la lesió. fer un tractament de fisioteràpia adaptat a cada pacient, i sinó funciona o recidiva donar pas a la intervenció quirurgica

RECORDEU EL MEU BLOG DE L'ESPATLLA:  http://fisioterapiaespatlla.blogspot.com/ 

Aprofito aquest post per agrair la invitació i la participació dels assistents.