jueves, 24 de octubre de 2013

LA SECCIÓ D'AQUEST DIJOUS DEL "FEM SALUT" DE "ELS MATINS" DE TV3: "ELS MENISCOS DEL GENOLL"

Quina funció tenen els meniscs?
La no concordança de les superfícies articulars es compensa amb la interposició dels meniscs o fibrocartílags semilunars, que augmenten la superfície de contacte entre ambdues superfícies articulars. Per tant, juguen un paper important en la congruència articular, en l’absorció d’impactes, en la transmissió de forces entre el fèmur i la tíbia, i en l’estabilitat del genoll..
Com es lesionen?
La lesió del menisc apareix com a resultat de l’acció del pes corporal combinada amb moviments incorrectes, forçats o excessius, tant de flexió-rotació com d’extensió-rotació. Fent un  gir amb el peu en recolzament, els aterratges amb els genolls estesos i les frenades brusques amb una sola cama.
Quan es lesionen sempre s’han d’operar?
En una persona jove si li provoca bloqueig del genoll si, en una persona més gran s’ha de ser molt curós i que sigui en darrera instància si no hi ha més remei. Ja que tot i que es fa per via artroscòpia això pot accelerar processos artròsics.

Després de la intervenció en què consisteix el tractament?
Els principals objectius de la recuperació després de la meniscectomia són controlar el dolor i la inflamació associada a la cirurgia; mantenir el rang de moviment i el condicionament general; restaurar la funció muscular, i optimitzar la coordinació neuromuscular de l’extremitat inferior.
La meniscectomia parcial de la lesió de menisc pot alterar la propiocepció del genoll, suposa una pèrdua de mecanoreceptors i evidentment requereix recuperació tant de l’estabilitat mecánica com de la funcional. L’estabilitat del genoll pot ser definida com la capacitat de l’articulació per mantenir la posició (estabilitat estàtica) o mantenir la trajectòria (estabilitat dinàmica) després d’una pertorbació interna o externa. Hi té molt a veure el sistema somatosensorial o propioceptiu, que necessitarà una readaptació adequada.
En la restauració de la funció muscular, que sobretot serà de quàdriceps, isquiosurals, bessons i add-abd, es important inici amb cadena cinética oberta (per evitar compressions sobre el menisc operat), treballant amb angles de mobilitat intermitjos i amb una càrrega òptima. Progressivament anirem augmentant la càrrega i variant exercicis fins poder fer exercicis amb cadena cinética tancada (sentadeta, per exemple.)
Si voleu veure el vídeo: http://www.tv3.cat/videos/4727392

No hay comentarios: