lunes, 9 de marzo de 2015

A LA SECCIÓ DE "EL FISIO A CASA" D'AVUI HEM PARLAT DEL MALUC


El maluc és una articulació molt mòbil i de càrrega. Format per el cap del fèmur i l’acetàbul que és la cavitat on s’articula que forma part de la pelvis.
Al voltant d’aquest acetàbul hi ha un anell fibro cartilaginós  com si fos una cella, que s’anomena labrum i que s’ha vist que té una gran importància per el bon funcionament de l’articulació. Tot ho envolta una càpsula articular (amb el seu líquid sinovial) i uns lligaments molt potents.



El dolor del maluc pot ser un dolor intern a nivell articular  o extern a nivell de la musculatura que envolta la articulació. Alguns dels músculs que envolten l’articulació van des de la pelvis al genoll, això fa que hi pugui haver dolors que siguin per problemes de maluc però s’irradiïn fins a la part de la cuixa o fins el genoll (sartori, TFL, Recte anterior del quàdriceps, ...)

Les patologies més habituals serien:

Artrosi (desgast del cartílag articular)

Artritis ( habitualment deguda a alguna malaltia infecciosa)

Trocanteritis o bursitis trocantèrea (inflamació de la bursa)

Xoc o conflicte femoroacetabular (lleugera deformitat del cap o de l’acetàbul o dels dos)

 Maluc en ressort (degut a l’excessiva tensió del TFL)

Displàsies (una falta de cobertura de l’acetàbul al cap del fèmur)

Dues patologies més relacionades amb l’infància:

o   Malaltia de Perthes (es produeix a la infància, i és deguda a una falta d’irrigació per obstrucció de l’artèria que irriga la part del cap del fèmur, acaba provocant una deformitat del cap)


o   Displàsia congènita de maluc (el nadó neix amb l’articulació luxada i li han d’aplicar algun tipus d’ortesi perquè es mantingui al seu lloc i formi una articulació sense deformitats)


No hay comentarios: